Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Αλλαγές στην επιφάνεια της Γης

Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
  • για τις μεταβολές στην επιφάνεια της Γης και πού αυτές οφείλονται 
  • τι είναι διάβρωση και πού οφείλεται
Η Γη έχει ηλικία 4.600.000.000 ετών περίπου. Στο διάστημα αυτό η επιφάνειά της έχει αλλάξει πολλές φορές, επειδή επιδρούν πάνω σε αυτήν δυνάμεις από το εσωτερικό της (ηφαίστεια και σεισμοί) και δυνάμεις εξωτερικές, όπως η δύναμη του νερού και του ανέμου.
Θεαματική έκρηξη του ηφαιστείου στο Όρος Αγίας Ελένης 
στην πολιτεία της Ουάσινγκτον,ΗΠΑ, στις 18 Μαΐου 1980
Πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια όλες οι ήπειροι ήταν ενωμένες σε μία υπερήπειρο, την Παγγαία
Εικόνα με κίνηση που δείχνει την διάσπαση της Παγγαίας και τον σχηματισμό των ηπείρων.


Διεθνής ομάδας επιστημόνων έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία από ραντάρ με ακτίνες λέιζερ, η οποία απεικονίζει τις αλλαγές στην επιφάνεια της γης, μετά το σεισμό μεγέθους 7,2R που έπληξε την περιοχή Mexicali του Μεξικό, το 2010.
Η τεχνική αυτή μπορεί να εντοπίσει τις – μόλις λίγων εκατοστών- αλλαγές στην επιφάνεια της γης: Στην φωτογραφία που βλέπετε, το μπλε χρώμα παρουσιάζει τις περιοχές όπου παρατηρήθηκε μείωση του ύψους της επιφάνειας της γης, ενώ το κόκκινο καταδεικνύει τις περιοχές που σημειώθηκε αύξηση.
(http://peristerinews.gr )
Η βροχή, το χιόνι, το νερό του ποταμού, η θάλασσα κατατρώγουν σιγά-σιγά το έδαφος και τα βράχια. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται διάβρωση και ειδικότερα επειδή οφείλεται στο νερό ονομάζεται υδάτινη διάβρωση. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια της διάβρωσης αυτής, μικρά και μεγάλα κομμάτια αποσπώνται από την επιφάνεια της Γης και με τη δράση του ανέμου μεταφέρονται μακριά, αλλάζοντας και εκεί τη μορφή της επιφάνειας της. Οι αλλαγές που προκαλεί ο άνεμος στην επιφάνεια της Γης αποτελούν την αιολική διάβρωση.
Καθώς ο ποταμός κινείται προς τις εκβολές του, μεταφέρει χώματα από διάφορα πετρώματα και πολλά άλλα υλικά (απο­τέλεσμα της διάβρωσης), τα οποία κάνουν το έδαφος εύφορο. Το έδαφος αυτό ονομάζεται προσχωσιγενές. Τα προσχωσιγενή εδάφη είναι γόνιμα για τις καλλιέργειες.

(όξινη βροχή)


αποτελέσματα όξινης βροχής 

τα μαρμάρινα ιστορικά μνημεία είναι το πιο συνηθισμένο θύμα της όξινης βροχής 
Πολύ συχνά οι ανθρώπινες ενέργειες γίνονται αιτία για να προκληθεί διάβρωση του εδάφους. Μερικές από τις ενέργειες αυτές είναι η καταστροφή των δασών (πυρκαγιές, ανεξέλεγκτη υλοτομία) και η υπερβόσκηση.
Γεωγραφικό γλωσσάριο 
Διάβρωση: το φαινόμενο της μείωσης των επιφανειακών πετρωμάτων από φυσικά αίτια
Αιολική διάβρωση: η διάβρωση που οφείλεται στον άνεμο
Όξινη βροχή: βροχή που περιέχει σε μεγάλη ποσότητα οξέα, τα οποία βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε αέρια μορφή
Προσχωσιγενές έδαφος: έδαφος που σχηματίζεται από τη μεταφορά χωμάτων και άλλων υλικών, η οποία γίνεται από το νερό των ποταμών
Υδάτινη διάβρωση: η διάβρωση που οφείλεται στο νερό
Υλοτομία: η κοπή των δέντρων στο δάσος

για το σπίτι
το γεωγραφικό γλωσσάριο
Τετράδιο Εργασιών (σελίδα 38 - άσκηση  1)
http://dim-rizou.pel.sch.gr/ergasies/nero/page09.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου